Psoriasis en weegbree

Psoriasis is een chronische huidaandoening die regelmatig voorkomt bij ongeveer 2 tot 3% van de westerse bevolking. Psoriasis herken je aan platte plekken met een rode, schilferige huid. Er bestaan verschillende vormen van psoriasis zoals de chronische plaque psoriasis. Dit is de meest voorkomende vorm (90% van de patiënten met psoriasis). Bij psoriasis zijn er ontstekingen in de huid en is de cyclus van de huidcellen verstoord, waardoor een soort opstapeling van hoorncellen ontstaat. De klachten beginnen vaak op jongvolwassen leeftijd. Psoriasis kan ook bij kinderen voorkomen. Meestal gaat het met perioden beter of slechter met de huid. (winter, zomer, lente, herfst).

Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk aan vernieuwd. Oude huidcellen laten los aan de buitenkant en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer nieuwe huidcellen aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel gemaakte cel lagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. Psoriasis is niet besmettelijk.
De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is van genetische aard en kun je niet genezen met een crème maar je kunt de huid wel verzachten met huidproducten waar weegbree in verwerkt is zoals de Healing Body Butter van Biozantium.

Welke werking heeft weegbree?

Weegbree is niet alleen bekend om zijn inwendige geneescapaciteiten, het wordt ook uitwendig aangebracht. De samentrekkende, verzachtende, antibacteriële en ontstekingswerende werkingen zijn verantwoordelijk voor gunstige resultaten bij huidziekten. In de fytotherapie wordt weegbree aangeraden bij onder andere: psoriasis, eczeem, aambeien en insectenbeten.

Welke vormen psoriasis zijn er allemaal?

psoriasis vulgaris
heel typisch voor psoriasis zijn rode schilferende plekken aan de strekzijde van armen en benen. Vooral de knieen en de ellebogen doen vaak mee. Deze vorm van psoriasis is de meest algemeen voorkomende en heet daarom psoriasis vulgaris, oftewel; gewone psoriasis.psoriasis guttate
dit is ook een veel voorkomende vorm van psoriasis en wordt gekenmerkt door vele kleine schilferende roze-rode plekjes verspreid over het lichaam.
psoriasis inversa
in tegenstelling tot de gewone psoriasis waar de huidafwijkingen vooral aan de strekzijde van de armen en benen te vinden zijn, zijn bij psoriasis inversa juist plekken in de plooien zichtbaar. Voorbeelden zijn de liezen, oksels en bij vrouwen onder de borsten. Psoriasis inversa is meestal niet schilferend: het zijn roze-rode glanzende plekken en meestal niet verdikt.
psoriasis capitis
psoriasis op een behaard hoofd lijkt soms op ‘roos’ (seborrhoisch eczeem). Het komt vaak voor, naar schatting bij ten minste 5% van de westerse bevolking.
psoriasis unguum
regelmatig zijn ook nagels betrokken bij de psoriasis. Kenmerkend zijn kleine putjes in de nagelplaat. Bij ernstiger vormen ontstaat er ook een eeltlaag onder de nagel die de nagelplaat optilt.
psoriasis arthropathica
bij alle beschreven vormen van psoriasis kunnen ook klachten ontstaan van pijnlijke gewrichten. Dit heet psoriasis arthropathica of artritis psoriatica.
psoriasis pustulosis palmoplantaris
bij deze bijzondere vorm van psoriasis is er sprake van kleine, met pus gevulde blaasjes aan de handpalmen en/of voetzolen. De aandoening wordt vrijwel uitsluitend gezien bij rokers.