Vitiligo is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is

Vitiligo is een chronische huidaandoening die in Nederland voorkomt bij ongeveer 240.000 mensen. Bij mensen met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. Vitiligo varieert in grootte en in vorm. De grens van de vlekken op de huid kan duidelijk zichtbaar zijn, doordat er een donkere rand omheen zit die de vitiligo vlek van de gepigmenteerde huid scheidt. Dit is niet bij alle mensen met vitiligo het geval.

De meest voorkomende plaatsen waar de vitiligo vlekken komen, zijn:

  • gezicht (rondom mond, neus, ogen)
  • handen en voeten
  • oksels
  • rondom geslachtsdelen en anus
  • op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën

    Hoe ontstaat vitiligo?

    Vitiligo komt voor op alle leeftijden, maar je wordt er nooit mee geboren. Meestal openbaart de ziekte zich tussen het tiende en dertigste levensjaar. Maar er zijn ook kinderen van drie en mensen boven de tachtig die vitiligo krijgen.  Vitiligo is familiair bepaald. Ongeveer 30% van de vitiligopatiënten heeft iemand in de familie met vitiligo. Ook zouden in de familie relatief veel andere auto-immuunziekten voorkomen, zoals schildklierziekte, suikerziekte, psoriasis, tekort aan vitamine B12, reuma, alopecia areata, lichen planus en astma. (Bron: Vitiligo.nl)

    Hoe verzorg je je huid?

    Je kunt je huid verzorgen met bijvoorbeeld verzachtende tarwekiem olie, dit ingrediënt zit o.a. in de Biozantium Healing Hand&Body Butter. Je kunt hiermee de vitiligo niet genezen maar je huid wel goed verzorgen.